Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti Suomessa. Suurin potilasryhmä ovat yli 70-vuotiaat miehet. Eturauhassyöpä on varhaisvaiheessa usein oireeton tai oireet ovat hyvin lieviä ja siksi sairaus voi helposti jäädä havaitsematta. Oireet viittaavat yleensä levinneeseen syöpään.
Syövän syntymisen ja kehittymisen syy on tuntematon. Vastoin yleistä uskomusta eturauhassyöpä kasvaa pääsääntöisesti hyvin hitaasti niin, että valtaosa syöpää sairastavista miehistä ehtii kuolla muihin sairauksiin ja monilta miehiltä syöpä löytyy vasta kuolinsyytutkimuksissa ilman, että sillä olisi ollut siihen asti mitään terveydellistä merkitystä.
Eturauhassyövän riskitekijöitä:
- Ikä
- Perinnöllinen taipumus
- Runsas rasvan käyttö
- Ylipaino
- Tupakointi
- Beetakaroteeni
- D-vitamiinin puute
Oireet:
Syövän oireet ovat usein samanlaisia kuin hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun oireet, mutta ne pahenevat nopeammin. Tavallisia oireita ovat erilaiset virtsaamiseen liittyvät vaivat, kuten virtsasuihkun heikkous tai katkonaisuus, tihentynyt virtsaamisen tarve erityisesti öisin ja tunne, ettei virtsarakko tyhjene kunnollisesti. Hälyttäviä oireita ovat erilaiset virtsaamisvaikeudet, virtsaamiskivut ja verivirtsaisuus. Levinneen syövän oireisiin kuuluvat lisäksi lantion ja alaselän kiputilat ja lonkkakipu.
Hoitovaihtoehdot:
- Aktiivinen seuranta ja mahdollisesti myöhemmin aloitettava hormonihoito (hormoni hoitoa käytetään silloin kun syöpä on jo toteamisvaiheessa lähettänyt etäpesäkkeitä tai se on uusiutunut aikaisemman hoidon jälkeen)
- Leikkaus (ensisijainen vain eturauhaskapselin sisään rajoittuneissa syöpätapauksissa)
- Ulkoinen sädehoito (valitaan ensisijaiseksi hoidoksi silloin kun potilasta ei leikata)
- Kudoksen sisäinen sädehoito eli brakyterapia
Hoitomuodon valintaan vaikuttavat syövän levinneisyys sekä potilaan ikä ja yleiskunto. Pelkkä aktiivinen seuranta riittääm jos syöpä on rajoittunut ja etenee hyvin hitaasti. Jos potilas on iäkäs, saattaa käydä niin, ettei syöpä aiheuta lainkaan oireita hänen elinaikanaan.
Lähteet: Sairaanhoito ja huolenpito (2014 painos)
www.miesklinikka.com
hyvä Marika!aika hyvin olit löytänyt perusasiat ja hyvä että oli lähteetkin!
VastaaPoista